Billettsalget starter om
00
Dager
00
Timer
:
00
Minutter
:
00
Sekunder

Gjør deg klar!
Lag profil på Ticketmaster nå!

Siste nytt:

Norge invaderes av edderkopper

OSLO (Beach News) Den norske edderkoppbestanden har mer enn doblet seg i løpet av de siste tre dagene. Mobilopptak fra store deler av landet indikerer hvor omfattende invasjonen er, mens skadedyrbekjempere jobber natt og dag med doble skift for å få kontroll på situasjonen.

Etter at den britiske forskeren Mostafa Nibowy slo alarm i forgårs med sin omdiskuterte teori rundt hoppende, lysgenererende edderkoppsvermer i luftrommet har myndighetene jobbet på spreng med å håndtere innsendte mobilopptak fra hele landet som viser ubudne gjester i form av edderkopper i hus og hjem.


Beach News har fått mange innsendte bidrag fra publikum og satt dem sammen i en ekstrasending som kan sees i sin helhet under her:Det jobbes nå for å avdekke omfanget rundt denne edderkoppinvasjonen


Spørsmålet er om denne plutselige økningen i bestand kan knyttes til Nibowys teorier, og om det i de hele tatt finnes en sammenheng med de mystiske observasjonene som ble innrapportert i forrige uke. Så langt har etterforskningen ikke klart å påvise noe utenom det vanlige, men likevel indikerer alternative forskningsmiljø at det muligens finnes en gigantisk, mutert edderkopp et eller annet sted i landet.


– Det er klart at det er mulig. Vi vet kun det som er vitenskapelig bevist, og fortsatt er det millioner på milliarder av areal der ute i rommet som vi ikke har kunnskap om. Nibowys teori er interessant og det virker for meg litt for tilfeldig at alt dette nå skjer samtidig. Vi har folk på jobb 24/7 som følger situasjonen tett, sier Sølve Grotestad i Foreningen for Araknofobi i Norge.


Psykologiprofessor Aaron Jenson ved Ohio State University tilbakeviser både Grotestads bekymringer og Nibowys teorier. I en rapport professoren publiserte i tidsskriftet Journal of Anxiety Disrorders, setter han spørsmålstegn ved menneskets oppfattelsesevne i fryktsituasjoner.


– I fryktens stund forkludres faktisk oppfattelsevnen, ikke bare hva vi tenker om det vi ser, sier Jenson.

Sort enke er svært giftig for et menneske. Den finnes ikke her, er dorsk, langsom og angriper ikke mennesker uten grunn.


Personer med angst for edderkopper oppfatter i følge rapporten de åttebeinte skapningene generelt som større enn de er i virkeligheten. Fra før vet forskerne at ulike nivåer av frykt og angst kan endre tanker om ting vi ikke liker. Denne nye studien viser at også selve oppfattelsesevnen endres av frykt.


– I dette tilfellet ved at edderkopper ses som større enn de faktisk er, noe som kan bidra til at fryktfølelsene opprettholdes, avslutter Jenson.


I mellomtiden fortsetter edderkoppkaoset over det ganske land. Beach News følger saken.


Saken oppdateres.

Sebra hoppe-edderkopp hopper etter lyset og fanger bytte.

Kjekt å vite om edderkopper

 • Det finnes minst 48.000 arter edderkopper delt inn i 120 familier. Edderkopper er den 7. største gruppen av organismer i dyreriket. I Norge finner man omtrent 640 arter edderkopper.
 • Den har 4 par bein, puster oksygen og kan injisere gift i byttet sitt. De er ikke insekter.
 • Edderkoppenbeveger beina ved hjelp av hydraulisk trykk, de har ikke muskler. Hoppende edderkopper kan hoppe 50 ganger sin egen lengde ved å øke blodtrykket.
 • Spinnkjertler og spinner edderkoppsilke fra opptil 6 kjertler, og de kan spinne nett som kan ha mange fasonger og størrelser. Silken brukes til fangstnett, beskyttelse av egg, å kle ganger de går i, kaste ut tråd i vinden for transport over store avstander, limsnørespinn.

Sebra-edderkopp hopper etter lyset og fanger bytte.

 • En art spiser planter, alle de andre er rovdyr som spiser insekter og andre edderkopper, noen spiser fugler og små dyr. Et anslag er at verdens 25 millioner tonn edderkopper spiser omtrent 600 millioner tonn bytte hvert år.
 • Fanger bytte på flere måter: i nett, kaste lasso, løpe og fange, ligge på lur
 • Lever maks to år, taranteller kan bli 25 år i fangenskap
 • Hunnen er større enn hannen og spiser ofte hannen etter paring som mat eller vitamintilskudd
 • Noen få arter har samfunn med fra noen få individer opp til 50.000 individer
 • Hunnen spinner eggbeholdere som kan inneholde hundrevis av egg
 • Mange føleorganer eller sensorer, indre og ytre, men vi vet lite om hvordan de fungerer

Fugle edderkopp kan spise fugler.

 • EK flykter heller enn å angripe, biter svært sjelden
 • Mytene om denne edderkoppen er mange: de spinner nett for å fange mennesker, araknofobi er velbegrunnet, de produserer gift som dreper byttet som i mytene kan være mennesker.

Kilde fra punkter: Nytt Norge