Billettsalget starter om
00
Dager
00
Timer
:
00
Minutter
:
00
Sekunder

Gjør deg klar!
Lag profil på Ticketmaster nå!

Siste nytt:

Setter "mystiske" objekter i sammenheng med edderkopper

OSLO (Beach News) Luftfartstilsynet har avsluttet etterforskningen av de mange klippene innsendt fra publikum natt til fredag. Anerkjent forskningsmiljø linker nå de uidentifiserte objektene med rapporter med hoppende edderkopper.

Saken tok en ny vending inn mot helgen etter at luftfartstilsynet avsluttet sin preliminære etterforskning. Til publikums store overraskelse ble det ikke avdekket noe ekstraordinært eller mistenkelig. Nå slås det imidlertid full alarm fra et britisk forskningsmiljø, som har spesialisert seg på hoppende edderkopper.

Mostafa Nibowy leder forskningsmiljøet fra laben på University of Manchester Research Institute, og følger situasjonen tett.

– Disse klippene er veldig interessante og noe vi har advart mot i en årrekke. Disse mystiske objektene kan være edderkoppsvermer som har evne til å mutere seg til én stor edderkopp som gjennom kollektiv kraft kan koble seg på vindstrømmer fra havet og derigjennom fyke gjennom lufta. Edderkoppens ytre produserer oljer som igjen kan reflekteres i lys, og det er nettopp dette vi nå mener å ha observert i Norge.

I flere år har Nibowys team forsket på edderkopper og i fjor lyktes de med å trene opp en edderkopp til å hoppe på kommando. Edderkoppen som ble brukt i studien er en phidippus regius, en art som kan hoppe seks ganger sin egen lengde.

– Disse edderkoppene skiller seg ut fra andre edderkopper ved at de ikke spinner nett, men hopper for å fange bytte sitt. De kan hoppe seks ganger egen lengde fra en stående start. Til sammenlikning er det beste mennesket kan oppnå ca. 1,5 kroppslengde, sier Nibowy.

I Norge finnes det mer en 500 arter av edderkopper, og alle er ufarlige for mennesker. Vanlige edderkopper i Norge er stor husedderkopp og vevkjerring, også kalt for "langbein" eller "stankelbein". Mens insekter har tre par bein, har edderkopper fire. Siden edderkopper lever av insekter kan den sees på som nyttedyr.

Når edderkopper opptrer i forbindelse med bygninger er det i hovedsak på steder som er fuktige. I jordkjellere, langs grunnmuren, i vegetasjonen og nede i steinfyllinger har de sin naturlige plass. De som kommer inn i boligrom finner som regel ikke egnede steder å overleve og vil da trekke ut eller dø.

Den vanligste edderkopp å møte i hus er husedderkopp. Den er helt ufarlig men kan virke skremmende, da den kan bli svært stor. Spørsmålet som norske forskere fra NTNU nå sitter igjen med, er om dette er en ny art som muligens trenger seg inn i Norge via luftrommet. Stein Ørstad er leder for naturvitenskapelige studier ved NTNU og stiller seg skeptisk til Nibowys dramatiske uttalelser:

– Dette virker svært spesielt og noe som ikke kan bevises via empiriske, vitenskapelige metoder. Dette tar jeg med en stor klype salt, selv om det jo er spesielt at det samtidig med disse funnene virker å være en betydelig og veldig plutselig økning i den norske edderkoppbestanden. Vi har satt i gang et team nå for på undersøke dette videre.

Dette har skjedd:

Natt til fredag ble det gjort observasjoner av mystiske objekter i luftrommet flere steder i landet. De første rapportene kom fra Lindesnes sørvest for Kristiansand, men dagen etter ble Luftfartstilsynet bedt om å undersøke innsendte mobilopptak fra både østlandsområdet og nord i landet, nærmere bestemt Tromsø.

Etter intens analyse av klippene er det ikke avdekket hva disse objektene faktisk er eller hvorfor det plutselig kom til syne i store deler av landet, men Luftfartstilsynets seniorkonsulent for samfunnskontakt, Vegard Årstad, mener det ikke er hjemmel for ytterligere undersøkelser:

– Vi har sett på klippene og samtidig analysert luftrommet via satelittbilder og kan ikke finne noe ekstraordinært. Universet er stort og det er ofte ulike stjerneformasjoner og liknende som kan se ut som uidentifiserte objekter, men såvidt vi kan se er det ingenting utenfor normalen her.

Saken oppdateres.